Kuchnia Madery to przede wszystkim pyszne ryby i owoce morza. Jednak na portugalskiej wyspie znajdziecie również bardzo smaczne mięso przyrządzone na różne sposoby. Co zjeść na Maderze? Oto 10 specjałów, których nie możecie przegapić!
CO ZJEŚĆ NA MADERZE? 10 SPRAWDZONYCH SPECJAŁÓW!
1. Lapas Grelhadas (czaszołki / skałoczepy)
To popularna, grillowana przystawka. Lapas (po polsku czaszołki albo skałoczepy) to ślimaki morskie, w smaku przypominające małże. Podawane z dużą ilością czosnku i masła. Bezpośrednio przed zjedzeniem warto pokropić je cytryną.
2. Espada (czarny dorsz)
Najpopularniejsza ryba na wyspie. Co ciekawe jest wyławiana tylko w dwóch miejscach na świecie: w Japonii i na Maderze (niektóre źródła podają jeszcze Azory). Warto spróbować ją w wersji na słodko – z zapiekanym bananem lub marakują (rzadsza opcja).
3. Espetada (mięsny szaszłyk)
To szaszłyk z marynowanego mięsa (najczęściej wołowego) natarty czosnkiem i przyprawami. Tradycyjna espetada jest pieczona na patyku z drzewa laurowego. Gotowe danie serwuje się na specjalnym stojaku.
4. Bolo do caco (tradycyjny chlebek)
Przepyszna przystawka lub dodatek do dania głównego. Jest to płaski, okrągły chlebek pieczony na gorącym kamieniu (w tradycyjnym wydaniu ). Robi się go z mąki oraz słodkich ziemniaków, a następnie serwuje z masłem czosnkowym lub czosnkowo-pietruszkowym oraz natką pietruszki.
5. Prego do bolo do caco
Odmiana bolo do caco z soczystym stekiem. Do tego najczęściej dodawana jest sałata i pomidor. Serwowane z frytkami prego do bolo do caco to idealny pomysł na lunch lub przekąskę.
6. Picado Madeirense (kawałki mięsa z frytkami)
Inna nazwa to Picadinho. Są to małe kawałki smażonego mięsa (najczęściej wołowiny) przyprawionego czosnkiem i pieprzem. Potrawa nadaje się idealnie do dzielenia się – nierzadko w restauracjach można wybrać porcję małą, średnią lub dużą. Picado podawane jest na talerzu z frytkami.
7. Polvo (ośmiornica)
Grillowana lub gotowana w sosie własnym. Podawana z frytkami, ryżem, warzywami na parze i/lub bolo do caco (jako danie główne) lub solo (jako przystawka).
8. Świeża ryba (np. czerwony Snapper)
Wiele restauracji serwuje świeże ryby zakupione tego samego ranka na lokalnym targu lub prosto od rybaków. Do wyboru są m.in. tuńczyki, papugoryby, dorady czy czerwone Snappery. Próbowaliśmy tej ostatniej w cudownej knajpce w Camara de Lobos (szczegóły poniżej).
9. Owoce
Madera to raj dla miłośników owoców! Znajdziecie tu m.in. kilkanaście odmian marakui i bananów, słynnego cerimana, czyli banano-ananasa, pitaję oraz czerymoję (przez wielu uznawaną za najsmaczniejszy owoc świata). Pięknie prezentują się na Mercado dos Lavradore, ale ceny w tym miejscu są wysokie (aczkolwiek wybór owoców i warzyw jest bardzo duży, a sprzedawcy mówią w rożnych językach, również po polsku). Warto wybrać się na inne, bardziej lokalne markety – my przypadkiem trafiliśmy raz na mały targ w Santanie i był to strzał w dziesiątkę (odbywa się co niedzielę w centrum miasta)!
10. Bacalhau
Nie jest to typowe maderskie danie (bardziej portugalskie), ale jest naprawdę pyszne! To suszony i solony dorsz podawany na różne sposoby. My jedliśmy bacalhau w Funchal: w warzywach, sosie czosnkowo-maślanym, z pieczonymi batatami i ziemniakami.
CO PIĆ NA MADERZE?
Najbardziej znanym trunkiem na Maderze jest poncha. To mieszanka rumu aguardente, soku z cytryny i miodu pszczelego (lub melasy z trzciny cukrowej). Często można trafić na ponche smakowe np. z dodatkiem marakui.
Warto również spróbować wzmacnianego wina Madera. Ma od 17 do 22% alkoholu, może być słodkie lub wytrawne.
Jeśli chodzi o bezalkoholowe napoje to w wielu miejscach można trafić na pyszne, świeżo wyciskane soki owocowe lub koktajle czy smoothie.
GDZIE ZJEŚĆ NA MADERZE? RESTAURACJE, KTÓRE POLECAMY
1. Port koło plaży Calheta
Essencia do Atlantici (ciekawe promocje, smaczne jedzenie i widok na port)
Lapas plus 2 piwka – 7 EUR
Espada z bananem i frytkami – 13,50 EUR
2. Santana
Adega do Compadre (świetne prego do bolo do caco)
Prego do bolo do caco z frytkami – 5,50 EUR
Caldeirao Verde (tradycyjne, smaczne i tanie jedzenie)
Espetada z ryżem i sałatką – 10 EUR
Poncha – 2 EUR
3. Sao Vicente
Restauracja Many (duże porcje)
Polvo w sosie, z warzywami na parze i ryżem – 22 EUR (danie dla 2 osób)
4. Camara de Lobos
Deserta Pequena (wszystko przepyszne poza przystawką tj. kanapka z pastą z owoców morza)
Espada z marakują (podawana z ziemniaczkami i sałatką) – 13,50 EUR
Risotto z ośmiornicą – 12,50 EUR
Panna cotta – 4,50 EUR
Gaviao do Ilheu (przepyszna świeża ryba, duże porcje i przemiła obsługa)
Świeża ryba z grilla (600g) z batatami i sałatką – 23 EUR
Sałatka z owocami morza w sosie pomidorowym – 12,50 EUR
Jeśli planujecie podróż na tą piękną, portugalską wyspę koniecznie zapoznajcie się z tekstem “Madera – co warto zobaczyć“, w którym znajdziecie szczegółowy plan podróży.